🍦 Formula înghețatei perfecte + PDF cu cine de vară pentru toată săptămâna
Bucate Aromate #8 - cum am scos un gem senzațional din 3 caise ofilite și o crenguță de busuioc.
Când canicula ne bate-n geam, ne activăm toate mecanismele de self-protection și începem să ocolim bucătăriile. Că dacă tot e să ne topim, măcar să fie cu o înghețată în mână, nu lângă aragaz, nu-i așa? 😄 În newsletterul de azi facem tot posibilul să nu ne încălzim mai mult decât e cazul. Ne refugiem în salate și lingem farfuriile după o ciulama de dovlecei.
🍲 Ciulama de dovlecei cu smântână - ușor de făcut, greu de lăsat în farfurie.
Rețeta perfectă pentru zilele toride – o ciulama ușoară, parfumată, cu dovlecei fragezi și mult mărar, care se face rapid, la tigaie. Are legume colorate, smântână cremoasă și o aromă de usturoi care scoate toți vecinii pe casa scării.
Ingrediente pentru 4 porții
~1 kg dovlecei (2-3 dovlecei, nu e chiar farmacie )
alte legume: 1 morcov, 1 ardei gras roșu, 1 ceapă uscată, 3-4 fire de ceapă verde
1 lingură ulei
20 g unt
300 g smântână (min. 20% grăsime, altfel se brânzește)
1 lingură făină
condimente: sare, piper, dafin, nucșoară rasă după gust
3-4 căței de usturoi
mărar proaspăt
Cum se face? Foarte simplu!
Călește ceapa uscată, ceapa verde, morcovul ras și ardeiul tocat în ulei și unt, cu un praf de sare, până se înmoaie ușor (~7-8 minute).
Adaugă dovleceii tăiați cubulețe, frunza de dafin și piper. Gătește 2-3 minute, cât să se înmoaie ușor, dar să rămână crocanți.
Într-un bol, amestecă smântâna cu făina, nucșoara și 150 ml de apă.
Toarnă amestecul peste legume și fierbe la foc mic 5-7 minute, până se leagă sosul.
Stinge focul, adaugă usturoiul zdrobit și mărarul tocat. Pune capacul și lasă aromele să se împrietenească 5 minute.
Merge de minune cu mămăliguță, dar parcă și mai bine merge cu pâine prăjită. Se mănâncă la fel de bine caldă sau rece, așa că puteți face porție dublă 😉
📽️ Dacă vrei s-o vezi în acțiune, ai și varianta video pe YouTube – pas cu pas, exact cum îți place.
🔔 Ce e nou pe blog & YouTube
🍯 Pe blog găsești un articol explicit cu 3 metode simple de sterilizare a borcanelor și a capacelor pentru conserve. Știu că numai la fiert gemuri nu ți-e gândul acum, dar când ți-o fi, amintește-ți că e acolo în caz că ai nelămuriri.
🥗 Avem și o rețetă nouă de salată caldă de năut cu legume sotate. Colorată, echilibrată și gata în 20 de minute! Are năut crocant, legume al dente, un strop de lămâie și multă verdeață. Se poate adapta cu ce ai prin frigider, suportă multe adaosuri și variații și e perfectă pentru prânzuri rapide sau cine ușoare.
👉 Dacă nu merge playerul direct din email, poți viziona rețeta aici.
🍽️ Meal Plan – 5 idei de “prânzo-cine” + 1 bonus
Pentru ediția asta de caniculă, îți propun 5 idei de „prânzo-cine” prietenoase cu temperaturile. Dacă încă nu ai un air fryer, ăsta e semnul că poate ar trebui să îl treci pe lista de investiții din vara asta. Eu am poate cel mai simplu model, dar își face treaba perfect. În plus, e ușor de mutat de colo-colo, așa că vara, când e caniculă îl scot pe balcon ca să nu fac niciun pic de căldură în casă.
1️⃣ LUNI - Chiftele la air fryer cu salată de păstăi cu iaurt și usturoi - faceți porție dublă și păstrați pentru marți. Sau pentru joi, dacă nu vreți să mâncați la fel 2 zile la rând.
2️⃣ MARȚI - la fel ca luni.
3️⃣ MIERCURI - Salată de linte cu avocado - super rapidă dacă aveți o conservă de linte. Merge bine cu lipii sau cu pâine prăjită.
4️⃣ JOI - Sandvișuri calde la air fryer cu orice salată verde. Varianta video aici.
5️⃣ VINERI - Paste cu cremă de năut, roșii cherry și (neapărat!) rozmarin. De când am descoperit combinația asta, am uimit cu ea pe toată lumea care a gustat-o. Aroma de rozmarin e “cireașa de pe tort” vă rog să nu renunțați la el! Avem și video aici.
🎁 BONUS pentru weekend: Risotto cu midii (merge la fel și cu creveți). Video aici ca să-l vedeți ce galben este! 😍
🖨️ Click pe fotografia de mai jos dacă vrei să o descarci în telefon sau să o tipărești de agățat pe frigider. În pdf-ul descărcat vei găsi și linkurile către rețete.
🧊 Arhitectura unei înghețate cremoase – secrete pe care nu ți le spune nimeni, dar ți le spun eu 😂
Știu că și tu vrei înghețată ca-n vitrina gelateriei, dar fără să dai banii de aparate speciale (unde să-l mai pui și pe-ăla!) și fără să faci mușchi la mâna dreaptă amestecând din oră în oră. Uite ce-ți trebuie și mai ales de ce:
🔹 Laptele condensat îndulcit – nu e doar pentru gust, e esențial pentru textură. E gros, dulce și se găsește la conservă metalică în magazinele mai mari: Carrefour, Auchan/Atac, Lidl, Kaufland (doar la Penny nu am văzut). E crema de bază care face ca înghețata să nu prindă ace de gheață. Atenție! Nu îl confunda cu laptele condensat pentru cafea și nici cu laptele evaporat (care e tot la cutie metalică) – acela nu e dulce și are o consistență mai lichidă.
🔹 Grăsime + aer – ai nevoie de frișcă bătută sau de mascarpone ca să obții volum, puf și catifelare. Fără un ingredient gras, înghețata iese aspră și dură în loc să fie moale și catifelată. Frișca (smântână pentru frișcă, min. 30% grăsime) e cel mai des folosită. E și mai ieftină, are și mai puține grăsimi decât mascarpone 😉
🔹 Un strop de alcool – o lingură de rom, vodkă sau lichiorul preferat (chiar și vișinată 😉) nu se simte la gust, dar împiedică înghețata să se întărească excesiv. Este trucul profesioniștilor și merge perfect! Firește, dacă aveți copii, renunțați la alcool.
🔹 Aromele și personalizarea – aici e locul tău de joacă: vanilie, ness pentru tiramisu, fructe pasate pentru o variantă fructată (să știi că odată am pus gem de caise - a ieșit perfect!), cacao pentru intensitate, extract și coajă de lămâie, etc, etc, etc…. Vrei ceva crocant? Bagi biscuiți sfărâmați, fulgi de ciocolată, nuci sau migdale tocate. Vrei ceva și mai și? Pune 1-2 linguri de unt de arahide crocant. Ups! Pontul ăsta ar fi trebuit să îl vând pe bani buni! 😂
🎯 În concluzie, rețeta bună de înghețată fără aparat e ca o ecuație simplă:
Lapte condensat + frișcă bătută + ce-ți face cu ochiul + (opțional) o lingură de alcool.
🍦 Top 3 rețete de înghețată cremoasă
În ideea de mai sus, îți arăt: 3 rețete simple, toate cu textură fină și fără ace de gheață.
🔸 Înghețată Tiramisu – cu pișcoturi, cafea și mascarpone. E preferata mea, am declarat că nu am mâncat înghețată mai bună!
🔸 Înghețată de căpșuni – fructată, răcoritoare și (foarte important!) rooozzz.
🔸 Înghețată de ciocolată (Nutella) – intensă, onctuoasă. E genul de înghețată pe care o ascunzi de restul familiei 😄
🍑 Ce faci cu fructele care nu se mai mănâncă?
Aveam prin frigider: 3-4 caise, 2 nectarine, câteva căpșuni cam ofilite și niște cireșe mai moi. Nu dădeau semne că ar mai convinge pe cineva să le mănânce, așa că le-am pus într-o crăticioară, am presărat zahăr din ochi, am adăugat o crenguță de busuioc pentru parfum... și ce să vezi? 30 de minute mai târziu aveam un borcan și jumătate de gem asortat.
Borcanul întreg stă cuminte în cămară. Jumătatea a înnobilat niște clătite de post. 😄
👉 Sfat: dacă nu ai suficiente fructe dintr-un foc, le poți congela pe parcurs, că vara-i lungă și mereu se înmoaie câte-o piersică sau 3 cireșe. Iar când se strânge de-un borcan, zahăr după gust și gata, ai dat o nouă viață unor fructe triste. Rezultatul? Zero risipă de fructe și un gem surprinzător de bun, care abia așteaptă să întâlnească niște clătite!
💊 Pastila de slăbit – Ce alegi când stresul cere ceva dulce?
Când ești stresat, obosit sau pur și simplu ai nevoie de ceva dulce, e imposibil să te abții complet. Nimeni nu se schimbă peste noapte și nici nu trebuie să te simți vinovat dacă ai mâncat ceva bun. Cheia e să faci alegeri care-ți ridică moralul, dar care oferă și ceva corpului – nu doar un gol rapid.
Ce m-a ajutat pe mine a fost să înțeleg diferența dintre calorii goale (gen covrigi, foietaje, prăjituri cumpărate) și calorii care aduc și ceva util - fibre, minerale, vitamine. Cu toate poți depăși ușor necesarul zilnic de calorii, dar nu toate îți hrănesc corpul.
Când simt că nu mai pot, cedez și gata. Dar m-am obișnuit să mă întreb: „Ce câștig, pe lângă gust?” Dacă tot o fac lată, măcar să mă aleg cu ceva. Uite un tabel comparativ care pe mine m-a trezit la realitate:
Toate valorile din tabel sunt raportate la 100 g
Așa-i ca alegerea devine mai ușoară? Iar toate bunătățile de pe coloana din dreapta chiar potolesc pofta de dulce și sunt mai ieftine decât orice de pe coloana din stânga 😉
🎯 Pont: cele mai ieftine curmale din Galați le-am găsit la Auchan. Nu e nicio reclamă – doar o informație utilă. Dacă le căutați și voi, citiți eticheta! Am găsit variante cu ulei și zahăr adăugat – cele bune sunt doar curmale, fără nimic extra. Ca astea din poză:
🍹 Pauza de limonadă rece
📚 Ce mai citesc - am terminat „Râul destinelor” – Sawako Ariyoshi, un roman japonez delicat și profund despre trei generații de femei – bunică, mamă și fiică – fiecare cu rolul ei, cu luptele ei și cu o voce care merită ascultată. E fascinant să descoperi cum funcționează relațiile de familie în cultura japoneză tradițională, cum se transmit obiceiurile și cât de greu e, uneori, să te desprinzi de ele. Se citește ușor - de aceea am luat-o și cu mine în parc în pauze.
În paralel mai subliniez cu textmarkerul pe “Atomic Habits” a lui James Clear care e un fel de manual, nu o carte oarecare. Cred că am câte un ”ahaaaa!” la fiecare pagină. Niciodată nu am fost amatoare de cărți de dezvoltare personală, deși am încercat, că era la modă. În cele mai multe mi s-a părut doar că cineva s-a prins cum să învârtă cuvinte și să vândă platitudini sau iluzii, dar nu să educe sau să motiveze cu adevărat. Iar acum, am o vârstă până la care m-am dezvoltat și m-am reinventat pe cale naturală de o mulțime de ori, așa că sunt greu de convins. Dar cartea asta e cu totul altceva, e mai mult despre eficiență decât despre dezvoltare, iar inginerului din mine îi place eficiența la nebunie. În plus, la capitolul obiceiuri am și eu câteva de setat sau de pus în ordine.
🧾Săptămâna trecută am stat pe un scaun de plastic într-o policlinică de stat și am scris un text despre cum ne trăim durerile în public – cu voce tare, în cor. Despre cât de românească e văicăreala și despre cum, uneori, simplul fapt că nu-ți pui căștile poate fi un gest de solidaritate. L-am scris în secțiunea de Notes pe Substack, dar mi-e teamă că mulți dintre voi n-ați ajuns acolo. Dacă vreți să-l citiți, îl găsiți aici. E un text personal, dar poate și puțin al nostru – al celor care am stat vreodată într-un hol cu ecou și-am ascultat durerile altora fără să știm ce să facem cu ele.
📣 Update la Q&A - cu ocazia celor 1000 de abonați am promis un Q&A, dar... n-au venit Q-urile, așa că nici A-urile n-au avut de unde să apară. Poate că e de bine – înseamnă că sunt ca o carte deschisă pentru voi 😊. Oricum, dacă vreodată aveți întrebări, curiozități sau pur și simplu vreți să-mi scrieți, știți unde mă găsiți.
🧾 De ce să stați pe-aproape
🔜 Sincer, înca nu știu, dar îmi vine mie vreo idee bună. Sau mai multe. Cred că fără să-mi propun neapărat, am alunecat într-o stare mai relaxată, mai de vacanță. Simt cum motoarele încep să-mi toarcă la turație mai mică, așa că nu-mi mai fac planuri, o să mă las purtată de vară să vedem încotro mă duce. Oricum, nu am de gând să pun newsletterul pe pauză în vara asta, așa că vom continua cu rețete care nu încălzesc excesiv bucătăria, plus deserturi de sezon fără coacere și idei fresh pentru mesele din vacanță. Rămâneți cu mine! Indiferent de vreme, urmează bunătăți! 🌞
💌 Dacă ți-a plăcut ceva din ediția de azi, o inimioară ❤ îmi arată că ești pe recepție.
Rămân la umbră până joia viitoare,
cu drag,
Iuliana
Iuliana dragă, deja faci parte din viața mea….aștept nu numai rețete și idei de la tine, însă iubesc nespus felul tău de a scrie….poate ar trebui să aduni totul într-o carte….ceva gen “gânduri printre rețete “ sau “ la taclale în bucătărie “….multa sănătate și iubire îți trimit…Tania
Multumim tare mult!